Dzisiaj 27 września w bielskiej siedzibie Beskidzkiej Izby Rzemiosł, która skupia 12 cechów rzemieślniczych z Bielska-Białej i okolicy, zebrało się prezydium izby.
- Spotykamy się, żeby omówić trudną sytuację branży, zastanowić się co dalej - mówił przed zebraniem Adam Wykręt, prezes Beskidzkiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bielsku-Białej, który w mieście nad Białą od lat prowadzi piekarnię „U Adama". Stwierdził, że sen z powiek spędzają im zapowiadane gigantyczne podwyżki cen prądu i gazu, gdyż mogą zmusić właścicieli piekarń do drastycznego podniesienia cen pieczywa.
Kumulacja negatywnych zjawisk
Już na początku roku (jeszcze przed inwazją Rosji na Ukrainą) krakowski Cech Rzemiosł Spożywczych wystosował do premiera Mateusza Morawieckiego list otwarty, w którym zwracał uwagę, że rok 2022 przyniósł kumulację wyjątkowo negatywnych zjawisk gospodarczych. Wyliczał, że drastycznie wzrosły ceny gazu, który dla wielu piekarni jest głównym źródłem energii dla wypieku pieczywa. W liście podano przykład jednej z piekarń, która w styczniu 2021 roku zapłaciła za gaz przeszło 11 tys. zł, a w styczniu 2022 r. już ponad 34 tys. zł. Jakby tego było mało w ostatnim czasie drastycznie wzrosła inflacja konsumencka, o kilkanaście procent poszły do góry ceny mąki i cukru, rosną także koszty pracy.
„(...) Od 1 stycznia 2022 r. płaca minimalna wynosi 3.010,00 zł brutto (wzrost o 210,00 zł brutto, w stosunku do obowiązującej kwoty 2.800,00 zł w 2021 r.). Koszt utrzymania pracownika otrzymującego płacę minimalną wynosi już dla pracodawcy 3.626,46 zł. Minimalna stawka godzinowa na umowę zlecenie w 2022 r. wynosi z kolei 19,70 zł brutto. Powiązany z inflacją i coraz wyższą płacą minimalną jest także wzrost oczekiwań pracowników od pracodawców. Pracownicy muszą zapłacić za mieszkanie, zakupy i benzynę, żeby dojechać do pracy, a zatem potrzebują podwyżek. Ponadto charakter pracy w piekarniach (praca w ciężkich warunkach w porze nocnej) powoduje, że musi być ona dobrze opłacana (nie po stawce minimalnej). W przeciwnym razie pracownicy odeszliby do innych branż, gdzie lepiej się zarabia (budowlanka, transport) - przedstawili w liście otwartym swoje wyliczenia przedsiębiorcy skupieni w krakowskim Cechu Rzemiosł Spożywczych.
Zwrócili uwagę, że wszystkie powyższe czynniki sprawiają, iż produkcja chleba oraz wyrobów piekarsko-cukierniczych, bez wprowadzenia znaczących podwyżek ich cen, staje się całkowicie nieopłacalna.
- Tak trudnych czasów to nie pamiętam. Kiedyś było ciężko, bo nie było mąki - kupowałem zboże, mieliłem je w młynie i przywoziłem do piekarni. Były tygodniowe przydziały na mąkę, różnie bywało... Jednak nie spodziewałem się czasów, że będzie aż tak ciężko - mówi prezes Wykręt.
Piekarze i cukiernicy nie wykluczają protestu
Przed kilkoma dniami Związek Rzemiosła Polskiego skierował do wiceminister Olgi Semeniuk, pełnomocnika rządu ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Ministerstwie Rozwoju i Technologii list z prośbą o wsparcie branży.
- Wobec lawinowo rosnących cen nośników energii z powodu krytycznej sytuacji na rynku paliw Związek Rzemiosła Polskiego (...) zwraca się do Pani Minister o podjęcie w trybie pilnym prac nad przygotowaniem zmian legislacyjnych idących w kierunku włączenia firm rzemieślniczych oraz organizacji samorządu gospodarczego rzemiosła do grupy podmiotów mogących skorzystać ze wsparcia rządowego. W związku z rozpoczynającym się sezonem grzewczym, apelujemy o podjęcie pilnych działań osłonowych wobec mikro, małych i średnich przedsiębiorców - napisał w liście do wiceminister Semeniuk prezes Związku Rzemiosła Polskiego Jan Gogolewski.
Członkowie Beskidzkiej Izbie Rzemiosł i Przedsiębiorczości w kwestii pomocy dla branży współpracują z izbami w Krakowie, Tarnowie, Nowym Sączu, Katowicach i Częstochowie, bo - jak podkreślają - problem jest ogólnopolski. Piekarze i cukiernicy z Bielska-Białej i okolic zwrócili się do beskidzkich parlamentarzystów o „podjęcie konstruktywnych działań ukierunkowanych na wsparcie zagrożonych widmem upadłości zakładów rzemieślniczych , w tym prowadzących działalność w branży spożywczej".